Favorittløpeskoene

Løping er enkelt og krever lite utstyr, sa de? Trenger bare et par løpesko og så komme seg ut? I teorien er vel det sant, men det er ikke slik virkeligheten er, hvis man først blir bitt av løpebasillen og tilhørende utstyr.

Jeg har aldri vært en stor fan av shopping. Jeg er en av dem som ender opp på kafè sammen med de andre mennene når damene fyker rundt å shopper. Jeg mister totalt energien når jeg skal ut å kjøpe vanlige klær. Det viste seg å ikke gjelde for sportsklær og løpesko. Dette er en av de uforutsette bieffektene av løpingen, plutselig er det svært så gøy og spennende å handle nye “nødvendige” løpeklær og sko.

20180117_081941-01

Dette er en ekstra hylle jeg måtte sette opp for å få plass til løpeskoene jeg bruker. 

Så hva er favorittskoen? Jeg fikk dette spørsmålet da jeg skulle presentere meg som ambassadør for BMW Oslo Maraton. Dette spørsmålet kan ikke besvares med en enkel setning. For det første, hvilket underlag er det snakk om, tredemølle, asfalt eller terreng, og hvilket terreng? Gjørme, myk sti, fjell, ørken, vått eller tørt, snø eller is? Når det gjelder asfalt, er det snakk om rolig langtur, kort tempotur, konkurranse, har du hatt noen skader nylig, eller vil forhindre å utvikle skade?

20180117_081928-01

En smule avslørende skohylle, INGEN vanlige sko?? Det har blitt lite av det etter at jeg begynte å løpe. Har resten av løpeskoene i en annen gang…

Mitt skoutvalg har gradvis økt i omfang, til nå å bestå av minst 30 par med løpesko. Det begynte med en grei mengdesko, som skulle sitte godt på foten på asfalt. Det ble Adidas Boost og Asics. Da jeg også oppdaget terrenget trengte jeg en sko med god gripeevne på underlaget, slik at jeg slapp å bekymre meg for unødvendige innslag av “spenning” under løpeturen. Valget falt på Hoka Speedgoat 1. Speedgoat er dempet og har megagripp med Vibramsålen sin. Så oppdaget jeg at jeg også trengte en sko, som ga mer kontakt med underlaget og egnet seg bra på vått underlag/gjørme, da ble det først Irock, før det gikk over til forskjellige Salomon S-lab serier, alle med suverent feste og god kontakt med underlaget. På snø fungerer alle terrengsko, synes jeg. Jeg kjøpte Salomon Speedcross, som har dårlig feste på vått terreng, men som er suveren på snø. Hoka Speedgoat 1 og 2 er også veldig gode på snø, det samme gjelder S-lab serien og Altra terrengutgavene.

En annen bieffekt av løping er at foten faktisk blir større, man må opp i skostørrelse etter hvert. Uheldig for min del som scorer full pott i damestørrelsen i utgangspunktet. Eller heldig? For nå kan jeg også bruke mannemodellene, jippi…….øh…😜 Det er faktisk små forskjeller i utformingen på dame- og herremodeller, men herremodeller lar seg likevel bruke innimellom, litt avhengig av hvilke skomerke og modell det er snakk om.

20180104_192636-01

Dette er et eksempel på en mannemodell, som sitter som et skudd på min fot, rett og slett himmelsk opplevelse; Hoka Speed Instinct 2. Så bra at de ble med i sengen på hotellet etter anskaffelse fra Oslo Sportslager, der jeg fikk suveren service.

Jeg har også etter hvert skaffet meg noen sko, som viser seg å være “10 km sko”, det betyr at de bare passer de 10 første kilometerne, etter det blir de for små, ganske irriterende! Det tok meg 3 par før jeg lærte dette. Etter 10 km hovner mine føtter tydeligvis såpass opp at skoene, som passet den første delen av langturen, ender opp for små den siste delen av turen. Viktig å vite hvis man ikke ønsker seg nye tånegler et halvt år frem i tid.

I fht skader og skadeforebygging er det også viktig å ha sko å variere mellom. Avhengig av skaden kan det være lurt å ha et skopar både med god demping, lav dropp, eller nulldropp og det motsatte, et par med mye dropp, alt etter hvor du har skaden. Hvis man trenger god tåplass og null dropp er Altra suveren.  Jeg har nå også skaffet meg den intelligente skoen fra Altra; Torin IQ. Skoene kobles til en app på mobilen og forteller meg alt jeg trenger å vite om løpesteget og løpeholdningen min underveis. Jeg får veiledning mens jeg løper, hvis jeg ønsker det. Hva skal man med det, kan du lure på? Man får svar på ting man vil vite, men ikke så lett observerer selv. Løper jeg tungt eller lett, på hel eller forfot, bruker den ene foten lengre tid på bakken enn den andre? Greit å vite hvis du trenger å endre litt på løpesteget eller forebygge skader. Hoka sine forskjellige utgaver fungerer også godt som forebyggende mengdesko med god demping, det samme gjør en del av New Balance sine sko.

Screenshot_20180118-094615-01

Noe av det du får svar på når du bruker Altra Torin IQ, nyttig veiledning i fht skadeforebygging. Disse fikk jeg på XXL, også en god handleopplevelse!

Er du ny løper så ikke bli skremt av dette, du trenger ikke 30 forskjellige løpesko for at du skal få et bra løpeliv. Jeg anbefaler at du skaffer deg to par, som du kan bytte på. Skoene trenger 24 timers pause mellom hver løpetur, sies det, slik at sålen kan få komme tilbake til sin opprinnelige form og fungere optimalt for deg igjen. Det er også skadeforebyggende og greit for føttene å ha to par å bytte på.

Et annet tema er når man bør innse at et skopar har gjort jobben sin og bør skiftes ut, og sorgen over å terminere et trofast par, som har vært med deg rundt i verden på eventyr, men det kan vi ta en annen gang. 😉

Dette er IKKE et sponset innlegg. Det er ingen som sponser mine løpesko (enda). Det er ingen prinsipielle holdninger eller filosofi bak mine skomerkevalg.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s